Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Avond Tegenlicht meet up Deventer; de kracht van Afrika.

maart 2 van: 19:30 tot 21:30

‘Europa is oud en moe’, zegt Mbembe. ‘De wereld van morgen kan niet zonder Afrika. Op lange termijn zal het lot van onze planeet bepaald worden op het Afrikaanse continent – hoe onwaarschijnlijk dat nu ook klinkt.’

Trailer kracht van Afrika

Over ongeveer vijftig jaar heeft Afrika niet alleen de grootste groep jonge consumenten, maar ook de grootste arbeidsmarkt in handen. Er ligt in Afrika niet alleen een enorme economische groeimarkt, het continent heeft ook de beste kaarten voor het ontwikkelen van een grootschalige groene energiesector. In de Sahara ligt nu al het grootste zonnepanelenpark van Afrika, in Kenia ligt het grootste windpark en het Congobekken heeft een enorme capaciteit op het gebied van waterkracht. ‘Afrika heeft de potentie om in de toekomst de Green Energy Super Power van de wereld te worden’, constateert Amos Wemanya.

‘Europa zou daar niet bang voor moeten zijn’, zegt ondernemer Jadesimi. ‘Het zou daar juist op in moeten springen, want de kansen liggen hier. Mensen in het Westen realiseren zich niet wat de vergrijzing in Europa betekent voor de pensioenen. Daarvoor is Europa straks afhankelijk van jonge Afrikanen, dan wil je dat dit continent economisch zo succesvol mogelijk wordt, omdat het de economische motor wordt die de wereld voortstuwt.’

De hoogste tijd dus voor een andere kijk op het Afrikaanse continent en de koloniale grenzen tussen zijn 54 landen. Want stel dat Afrika in de toekomst geen interne grenzen meer kent en zich zou opstellen als een groot machtsblok, hoe zou dat eruit zien?

Nieuwsgierig geworden? Kom naar Tegenlicht meet up Deventer.

Je kunt deelnemen voor een donatie naar eigen inzicht. Lukt het niet of wil je niet via Eventbrite je ticket te reserveren? Verzeker je dan van een plek door donatie via deze link.

Deze Meetup wordt vooraf gegaan door een filosofiecafé Deventer op donderdagavond 23 februari. Naar aanleiding van de visie van politiek filosoof Achille Mbembe filosoferen we over grenzen als erfenis uit de koloniale tijd en mogelijk achterhaalde beperking van de mens in zijn mogelijkheden.

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen van VPRO Tegenlicht. In tegenstelling tot vele andere meetups werken wij niet met externe sprekers, maar met betrokken geïnteresseerden en (ervarings)deskundige in het aanwezige publiek. Daardoor is er maximale ruimte voor uitwisseling van gedachten en het ontmoeten van andere geïnteresseerden. We starten om 19.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 20.30 uur start de discussie. Wil je alleen aansluiten bij de discussie, ook dan ben je van harte welkom. Reserveer ook dan je plek met een Eventbriteticket. In de discussie gaan we met de aanwezigen onderzoeken wat dit onderwerp voor onszelf en onze directe omgeving betekent. Je bent van harte uitgenodigd. Je kunt deelnemen voor een donatie naar eigen inzicht en je aanmelden via Eventbrite.

Voor mensen die ‘savonds liever niet de straat opgaan is er op donderdagochtend 2 maart een ochtend meet up over dit onderwerp. Zie betreffend evenement opvoor aanmelding

Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van – en wordt in de avond begeleid door filosoof Trees Schopman De Spiegel (www.filosofischepraktijkdeventer.nl).

donatie

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Bibliotheek Deventer

Stromarkt 18
Deventer,
+ Google Maps