Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofiecafé Deventer: de mens als middel

mei 25 van: 19:30 tot 21:30

Over de strekking “Handel zo dat je de mens, zowel jezelf als ieder ander, altijd tevens als doel, nooit alleen maar als middel gebruikt!”

In dit laatste filosofiecafé oude stijl nemen we een voorproefje op komende Tegenlicht Meet Up van 1 juni ‘mijn bullshitbaan’, en filosoferen we over Kants bovengenoemde uitspraak.  Volgens Greaber heeft meer dan twintig procent van de werkende mensen in het Westen het idee dat wat ze doen helemaal geen zin heeft. Toch werken ze zich een ongeluk en verdienen samen miljarden. Waarom stoppen we niet gewoon met die bullshitbanen? In hoeverre is de mens hier doel of middel tot iets anders?

In onze zoektocht naar een betere maatschappij, en dus ook in de vele tegenlicht documentaires, valt op dat een bijkomend thema of de onderliggende vraag telkens de mens zelf betreft. Hoe richten wij de samenleving in vanuit het mensbeeld dat we hebben? In hoeverre is onze medemens middel voor ons eigen doel en zijn wij zelf middelen voor anderen zoals onze kinderen, onze partner, onze baas, onze overheid, onze wereldleiders zoals Poetin, Biden, Xi Jinping en Zelensky? Filosoof Immanuel Kant stelde “Handel zo dat je de menselijkheid, zowel in je eigen persoon als in die van ieder ander, altijd tevens als doel, nooit alleen maar als middel gebruikt”. Elk mens zal dit standpunt in theorie onderschrijven. Maar in hoeverre handelen wij er ook naar? In ons streven naar een duurzame maatschappij, een vredelievende en gezonde samenleving worstelen we telkens met de grens tussen mens als doel en middel. De documentaire ‘mijn bullshitbaan’ laat dit eveneens zien. In hoeverre werkt dit vermogen onderscheid te kunnen maken eveneens door in onze klimaatproblematiek en wereldconflicten? Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar filosofiecafé Deventer en filosofeer mee over dit onderwerp!

De ware kunst van filosoferen is niet zozeer het geven van je mening, maar eerder het stellen van de juiste vraag. Heb jij dat vermogen of wil je dit (beter) leren? Kom dan naar filosofiecafé. Want filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. Doe je mee? Meld je dan snel aan en boek je ticket via Eventbrite (vroegboekkorting tot en met 21 mei). Er is plek voor 25 deelnemers.

Locatie: Openbare bibliotheek (tuinkamer), stromarkt 18, Deventer.
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur
Kosten: €12,50 via Eventbrite, (€2,00 vroegboekkorting t/m 21 mei) / €13,50 bij betaling op de avond zelf.

12,50 vroegboekkorting tot 21 mei

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Centrale Bibliotheek Deventer (tuinkamer)

Stromarkt 18
Deventer, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie