Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren…
Interessant? Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Door de muis over de kalender te bewegen zie je een korte inhoudsbeschrijving. Wil je meer informatie? Klik dan op ‘lees verder’ link of dubbelklik op de betreffende activiteit.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Filosofiecafé Deventer; de mens is zijn omgeving

oktober 1 van: 20:00 tot 22:00

€8,50

‘De mens is wat hij eet’ of ‘de mens schept zijn eigen wereld’ zijn veel gehoorde gezegdes. “Word wie je bent”, zei Nietzsche, en alle onderwijsinstellingen herhalen tegenwoordig dit motto. Maar anderen zeggen weer ‘je wordt wie je denkt te zijn’. Wie of wat is de mens eigenlijk? In hoeverre vormt de mens zijn eigen wereld, of wordt hij door de wereld gevormd? Is de mens zijn omgeving? Als wij de natuur en het milieu om zeep helpen, worden we dan noodzakelijkerwijs steeds meer machine-achtig, robot-achtig om in dit milieu te kunnen overleven? En als we de natuur ruimte kunnen geven voor herstel, meer haar eigen gang laten gaan, wat doet dit dan met ons, mensen? Kunnen we tevreden zijn met een bescheidenere plek in de gehele schepping? Laat een bescheidenere plek ons juist opbloeien als mens? En hoe ziet dat er dan uit? Genoeg om over na te denken tijdens ons filosofiecafé. Doe je mee? Boek je ticket via eventbrite op de site filosoferenindeventer.nl. Scholieren, studenten en minima hebben extra korting en mogen zich aanmelden via het contactformulier.

Ivm corona maximaal 15 deelnemers. Vooraf aanmelden is verplicht.
Koop hier je ticket!

In filosofiecafé borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meet Up. Deze keer was dit de VPRO-Tegenlichtdocumentaire ‘duurzaam, nu of nooit’. De klimaataanpak staat in veel landen op pauze, maar kunnen we ons die pauze wel veroorloven? De coronacrisis brengt alle klimaatverdragen in gevaar, maar kan ook juist mogelijkheden bieden. We moeten veranderen, we kúnnen blijkbaar ook veranderen, maar hoe gaan we dat duurzaam doen?

Eerste meet up gemist? Je kunt nog meedoen met de herhaling van de meet up op donderdagochtend 1 oktober in de bibliotheek Deventer (theaterzaal). Zie betreffend evenement op de kalender van filosoferenindeventer.nl. Filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. Je bent van harte welkom.

Gegevens

Datum:
oktober 1
Tijd:
20:00 tot 22:00
Kosten:
€8,50
Evenement Categorieën:
,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filosofiecafe-deventer-de-mens-is-zijn-omgeving-120370897595

Organisator

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Telefoon:
0570641279
E-mail:
schopman[at]despiegel..nl
Website:
https://www.filosofischepraktijkdeventer.nl/

Locatie

De Fermerie Deventer
Muggeplein 9
Deventer, 7411NW NL
+ Google Maps
  • Vind je dat jouw evenement thuishoort op deze kalender? Meld het dan via dit aanmeldformulier .
  • INSPIRATIE:
    Wil je filosoferen, dan heb je input nodig die je aan het denken zet. Filosofie vindt haar inspiratie in de natuur (IVN), de kunst (kunstenlab),en in het kiezen van een bepaalde levenshouding die aanzet tot denken (humanisme)
  • DONEER:
    Het platform ‘filosoferen in Deventer’ is een laagdrempelige voorziening
    die kosteloos of voor een vrije gift wordt aangeboden. Draag je ‘filosoferen in Deventer’ een warm hart toe? Help ons dan deze site in de lucht te houden  en steun ons met je donatie.