Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren…
Interessant? Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Door de muis over de kalender te bewegen zie je een korte inhoudsbeschrijving. Wil je meer informatie? Klik dan op ‘lees verder’ link of dubbelklik op de betreffende activiteit.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Filosofiecafé Deventer, over ‘chaos

november 7 van: 20:00 tot 22:00

€8,50

In december 2002 schrijft journalist Stein in Trouw “Het lijkt erop dat het denken gebaat is bij een groeiend besef van chaos en verval, want dan zoekt het naar nieuwe fundamenten, zoals Plato en Descartes deden”. Hij onderbouwt het met de stelling dat de rede ons niet stuurt, volgens de wetenschap, maar achter de feiten aansukkelt. Ook haalt hij de Duitse filosoof Safranski aan met de woorden “Pas als de manier waarop we leven niet meer vanzelf spreekt, is er de vraag naar de filosofie”. Het denken wordt dus uit crisis geboren, is Steins conclusie. Als het vermogen tot denken de kern van ons mens-zijn is, dan komen we juist tot ons recht in een periode van chaos, zou je denken. Maar is dat wel zo? Wanneer gaan we koppie-onder, of is dat enkel onze angst daarvoor? Mogen er ook grenzen aan de chaos zijn? En welke zouden dat dan kunnen zijn? Of is chaos per definitie grenzeloos? Genoeg om over na te denken tijdens ons filosofiecafé. Doe je mee? Boek je ticket met vroegboekkorting via eventbrite op de site. Scholieren, studenten en minima hebben extra korting. Zie de kalender van filosoferenindeventer.nl

Datum: Donderdagavond 7 november
Locatie: Fermerie, muggeplein 9, Deventer

Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Boek je ticket met vroegboekkorting via Eventbrite

In filosofiecafé borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meet Up. Deze keer was dit de VPRO-Tegenlichtdocumentaire ‘overleven in de chaos’. Volgens filosoof en psychiater Damiaan Denys hebben we een samenleving gecreëerd waaraan wij als mens eigenlijk niet meer kunnen voldoen. We lijken ons niet meer te kunnen handhaven in een grenzeloze wereld vol prikkels, complexe informatie en alternatieve waarheden. Waarom zijn we bang terwijl de wereld nog nooit zo veilig was? Waarom voelen we ons steeds vaker depressief en eenzaam, terwijl de wereld nog nooit zo toegankelijk en met elkaar verbonden was? Zit de echte crisis in onszelf?

Eerste meet up gemist? Je kunt nog meedoen met de herhaling van de meetup op donderdagochtend 7 november in de bibliotheek Deventer. Zie betreffend evenement op de kalender van filosoferenindeventer.nl. Filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. Je bent van harte welkom.

Gegevens

Datum:
november 7
Tijd:
20:00 tot 22:00
Kosten:
€8,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filosofiecafe-deventer-over-chaos-76221483509

Organisator

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Telefoon:
0570641279
E-mail:
schopman[at]despiegel..nl
Website:
https://www.filosofischepraktijkdeventer.nl/

Locatie

De Fermerie
Muggeplein 9
Deventer,
+ Google Maps
  • Vind je dat jouw evenement thuishoort op deze kalender? Meld het dan via dit aanmeldformulier .
  • INSPIRATIE:
    Wil je filosoferen, dan heb je input nodig die je aan het denken zet. Filosofie vindt haar inspiratie in de natuur (IVN), de kunst (kunstenlab),en in het kiezen van een bepaalde levenshouding die aanzet tot denken (humanisme)
  • DONEER:
    Het platform ‘filosoferen in Deventer’ is een laagdrempelige voorziening
    die kosteloos of voor een vrije gift wordt aangeboden. Draag je ‘filosoferen in Deventer’ een warm hart toe? Help ons dan deze site in de lucht te houden  en steun ons met je donatie.