Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren…
Interessant? Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Door de muis over de kalender te bewegen zie je een korte inhoudsbeschrijving. Wil je meer informatie? Klik dan op ‘lees verder’ link of dubbelklik op de betreffende activiteit.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

FILOSOFIECAFÉ  DEVENTER, over ‘gender-wijsheid’

oktober 3 van: 20:00 tot 22:00

€8,50

Gender gaat over man of vrouw zijn. In hoeverre bepaalt ons geslacht onze identiteit? Brengt een ander lichaam, noodzakelijkerwijs een andere maatschappelijke rol en andere wijsheid met zich mee? Vrouwen kunnen in principe kinderen baren en gelden als fysiek minder sterk dan mannen. Brengen deze fysieke verschillen andere inzichten en een andere levenshouding met zich mee? In de meeste (zo niet alle) religies geldt de man als hoofd van het gezin. Hij is van nature de leider die met gezag en respect voor vrouw en kinderen, het gezin bestiert.  Waarop zijn deze opvattingen over gender gebaseerd en hebben ze een reële grond? Is het nature of nurture, biologie of opvoeding? En als het onzin is en vrouwen en mannen gelijk zijn, waarom zijn er dan nog steeds maatschappelijke verschillen tussen man en vrouw? En waarom loopt vooral Nederland achter in deze maatschappelijke gelijkheid als je het vergelijkt met andere Europese landen? Genoeg om over na te denken tijdens ons filosofiecafé. Doe je mee? Boek je ticket met vroegboekkorting via eventbrite op de site. Scholieren, studenten en minima zijn welkom voor €5,-. Koop je ticket op de avond zelf. 

Locatie: Fermerie, muggeplein 9, Deventer
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Boek je ticket met vroegboekkorting via Eventbrite.

In filosofiecafé borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meet Up. Dit was de  VPRO-Tegenlichtdocumentaire ‘Topdames’. In deze documentaire anno 2006 vraagt Felix Rottenberg zich al af wat er aan de hand is in Nederland. Ook in 2020 lijken we het streefcijfer van 30% vrouwen in topfuncties niet waar te kunnen maken. Waarom zijn vrouwen afwezig in het centrum van de economische macht? Missen zij de passie en ambitie om op hoog niveau leiding te geven en beslissingen te nemen? Of houden mannen de deur dicht? En wat zijn hiervan eigenlijk de gevolgen? Hij gaat in gesprek met vier topdames om antwoord op deze vragen te vinden. Een onderwerp, nog steeds relevant in 2019.

 Eerste meet up gemist? Je kunt nog meedoen met de herhaling van de meet up op donderdagochtend 3 oktober in de bibliotheek Deventer. Zie betreffend evenement op de kalender van filosoferenindeventer.nl. Filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. Je bent van harte welkom.

Gegevens

Datum:
oktober 3
Tijd:
20:00 tot 22:00
Kosten:
€8,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filosofiecafe-deventer-over-genderwijsheid-72667838461

Organisator

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Telefoon:
0570641279
E-mail:
schopman[at]despiegel..nl
Website:
https://www.filosofischepraktijkdeventer.nl/

Locatie

De Fermerie Deventer
Muggeplein 9
Deventer, 7411NW NL
+ Google Maps
  • Vind je dat jouw evenement thuishoort op deze kalender? Meld het dan via dit aanmeldformulier .
  • INSPIRATIE:
    Wil je filosoferen, dan heb je input nodig die je aan het denken zet. Filosofie vindt haar inspiratie in de natuur (IVN), de kunst (kunstenlab),en in het kiezen van een bepaalde levenshouding die aanzet tot denken (humanisme)
  • DONEER:
    Het platform ‘filosoferen in Deventer’ is een laagdrempelige voorziening
    die kosteloos of voor een vrije gift wordt aangeboden. Draag je ‘filosoferen in Deventer’ een warm hart toe? Help ons dan deze site in de lucht te houden  en steun ons met je donatie.