Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren…
Interessant? Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Door de muis over de kalender te bewegen zie je een korte inhoudsbeschrijving. Wil je meer informatie? Klik dan op ‘lees verder’ link of dubbelklik op de betreffende activiteit.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofiecafé Deventer, over ‘waarheid’

april 2 van: 20:00 tot 22:00

€8,50

April is de maand van de filosofie. Dus dit filosofiecafé, en ook de voorafgaande tegenlicht meet up staan in het teken van het thema van dit jaar: ‘het uur van de waarheid’.

We lijken te leven in een tijdperk van nepnieuws en verdraaide waarheden. Filosofen stellen al sinds de Klassieke Oudheid de vraag wat waarheid is. Verankerde waarheden werden onderuitgehaald, het bestaan van een absolute waarheid werd in twijfel getrokken. Er kwam ruimte voor nieuwe perspectieven. Tegelijkertijd schuilt hierin een gevaar: als je niet meer met elkaar kunt afspreken wat waar is en iedereen zich terugtrekt in zijn eigen bubbel, is geen gesprek meer mogelijk. Tijdens de Maand van de Filosofie 2020 vragen we ons af: wat is de status van waarheid, hoe komt waarheid tot stand, en is de waarheid voor iedereen hetzelfde? We kijken in dit filosofiecafé NIET wat FILOSOFEN ons kunnen leren, maar JUIST wat WIJ kunnen leren van elkaar als deelnemers aan dit filosofiecafé.

 

Donderdag 2 april, 20.00 uur
In de Fermerie, muggeplein 9, Deventer
Boek hier je ticket met vroegboekkorting!

In filosofiecafé borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meet Up Deventer. Dit keer was dat de VPRO-Tegenlichtdocumentaire ‘Poetins waarheid, volgens Peter Pomerantsev’. In de wereld van vandaag vervaagt de scheidslijn tussen feit en fictie. De Brits/Russische Peter Pomerantsev werkte tien jaar lang voor de Russische televisie tijdens Poetins presidentschap, en maakte van dichtbij mee hoe het Kremlin media inzet om de Russen een gemanipuleerde waarheid voor te schotelen. Fake news. Terug in Londen ziet hij het opnieuw gebeuren. Elk land, elke politieke partij…. ieder z’n eigen waarheid.

Eerste meet up gemist? Je kunt nog meedoen met de herhaling van de meet up op donderdagochtend 2 april in de bibliotheek Deventer. Zie betreffend evenement op de kalender van filosoferenindeventer.nl. Filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. Je bent van harte welkom.heid

Gegevens

Datum:
april 2
Tijd:
20:00 tot 22:00
Kosten:
€8,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filosofiecafe-deventer-over-waarheid-99281904850

Organisator

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Telefoon:
0570641279
E-mail:
schopman[at]despiegel..nl
Website:
https://www.filosofischepraktijkdeventer.nl/

Locatie

De Fermerie Deventer
Muggeplein 9
Deventer, 7411NW NL
+ Google Maps
  • Vind je dat jouw evenement thuishoort op deze kalender? Meld het dan via dit aanmeldformulier .
  • INSPIRATIE:
    Wil je filosoferen, dan heb je input nodig die je aan het denken zet. Filosofie vindt haar inspiratie in de natuur (IVN), de kunst (kunstenlab),en in het kiezen van een bepaalde levenshouding die aanzet tot denken (humanisme)
  • DONEER:
    Het platform ‘filosoferen in Deventer’ is een laagdrempelige voorziening
    die kosteloos of voor een vrije gift wordt aangeboden. Draag je ‘filosoferen in Deventer’ een warm hart toe? Help ons dan deze site in de lucht te houden  en steun ons met je donatie.