Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De juiste keuze – Moreel Beraad

mei 10 van: 19:30 tot 22:30

Wat is de juiste keuze? Moreel beraad voor mensen die samen na willen denken over persoonlijke dilemma’s in het samenleven.

We gaan starten met ‘de juiste keuze – moreel beraad’, als vervanging van het welbekende Filosofiecafé Deventer.

In de oude Griekse filosofie is het ‘samen spreken over samenlevingskwesties’ het meest optimale wat je als mens kunt doen. Socrates sprak mensen daarom aan op het marktplein en zette hen aan tot denken. Ook Hannah Arendt pleit voor het samen spreken over samenlevingskwesties. Ze noemt dit ‘zichtbaar zijn in de publieke ruimte en handelen in de publieke sfeer’. Eén van de recentere inspiratiebronnen is Michael Sandel, een Amerikaans filosoof, gespecialiseerd in de politieke filosofie. Hij schreef diverse boeken en gaat met zijn toehoorders graag het gesprek aan over rechtvaardigheid, gelijkheid, democratie en burgerschap. Je vindt o.a. een filmpje van hem op mijn site ‘filosofische praktijk Deventer’.

Dus gebaseerd op deze inspiratiebronnen is het nu aan ons om samenlevingskwesties ter tafel te brengen. Wat kan dat zoal zijn? Als mens in een samenleving word je vaak genoeg geconfronteerd met situaties die je verwarren, boos maken of anderszins raken. Kijk om je heen, naar je familie, vrienden collega’s.. wat zie je? Wat valt je op? Wat inspireert je en wat haalt juist alle fut eruit? Lees de krant, bekijk het nieuws. Wat raakt je? Wat maakt je boos of verward? Al deze grote en kleine gebeurtenissen bieden stof tot nadenken, tot filosoferen en samen spreken over wat je ter harte gaat. We leren luisteren naar elkaar en situaties vanuit meerdere invalshoeken bekijken. Zo verrijk je jezelf met kennis en wijsheid! Ik, Trees Schopman, onder andere filosoof en religiewetenschapper, organiseer en begeleid het gesprek.

Hoe werkt zo’n moreel beraad?

We komen bij elkaar met een groep van minimaal 3, maximaal 10 personen in een bijeenkomst die inclusief start en afronding maximaal 3 uur duurt. Iedereen brengt een persoonlijk startverhaal – een casus- in. We kiezen samen met welke casus we van start gaan en pluizen hem uit, zetten hem op de kop, keren hem binnenste buiten, laten er allerlei gedachte-experimenten op los. Kortom, we dagen elkaar uit om tot de essentie door te dringen en er onze eigen lering uit te trekken. Misschien eindigen we in ‘aporie’ de verwarring die Socrates bij zijn gesprekspartners teweeg wist te brengen. Maar dat levert ongetwijfeld nieuwe stof tot nadenken op. Ondertussen word je voorzien van koffie, thee en lekkers. En tegen het einde is er een drankje voor je. NB: Elke bijeenkomst ‘moreel beraad’ staat op zichzelf. Je kunt dus eenmalig deelnemen, of vaker komen als je het leuk vindt.

De kosten voor een bijeenkomst, inclusief verzorging is €20,- per persoon (ex servicekosten). Kom je met 2 personen dan krijg je 20% korting. Heb je weinig inkomen dan kun je mogelijk gebruik maken van de coupon van Rechtop. Meld je deelname in dat geval per mail aan ivm het maximum aantal deelnemers. Zie https://rechtop.nu/coupon/

Lukt het aanmelden via Eventbrite niet, gebruik dan deze link voor een ticket:

Wil je alle stappen wat uitgebreider bekijken? Dan lees je hier meer….Meer lezen

TIP: neem het artikel uit de krant, filmpje op USB of URL, de tekst, of jouw uitgeschreven gebeurtenis op maximaal 1 A4 mee naar de bijeenkomst.

Locatie: Randerstraat 24, Diepenveen

Meer lezen …..

€20 per persoon ex servicekosten

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Spiegel-filosofische praktijk Diepenveen-Deventer

Randerstraat 24
Diepenveen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie