Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren…
Interessant? Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Door de muis over de kalender te bewegen zie je een korte inhoudsbeschrijving. Wil je meer informatie? Klik dan op ‘lees verder’ link of dubbelklik op de betreffende activiteit.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Start Filosofie driedaagse cursus Homo Deus e.a.

19 september 2019 van: 13:00 tot 17:00

€140,

Dit jaar wordt weer een driedaagse cursus filosofie gegeven door Petra Bolhuis en Theo Meereboer. Het thema van dit jaar luidt: toekomstvisies.

We leven in een interessante, maar ook rumoerige, onzekere, en soms benauwde tijd. Met de teksten van verschillende filosofen zal worden onderzocht welke toekomstscenario’s ons mogelijkerwijs staan te wachten.
Een van de boeken die besproken zal worden, is ‘Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst’ van Yuval Harari. Deze bestseller gaat over hoe technologische en maatschappelijke veranderingen onze wereld in een razend tempo hebben veranderd en schetst vervolgens een weinig rooskleurige toekomst: de mens wordt een klein onderdeel van een wereld vol big data.
Dit boek nodigt uit om na te denken over mogelijke alternatieve toekomstscenario’s. De meer sombere scenario’s komen aan bod, zoals ‘De Ondergang van het Avondland’ van Oswald Spengler en ‘Dwalen in het Antropoceen’ van René Bos. Daarnaast wordt gekeken naar de optimistische toekomstvisies van Hans Rosling in ‘Feitenkennis’ en Rutger Bregman in ‘De Geschiedenis van de Vooruitgang’.
Tijdens de cursus wordt nagedacht over ons leven met betrekking tot een toekomst die ongewis is. De filosofie biedt vergezichten en complexe denksystemen, maar vaak is het juist die toekomst die maakt dat we onze plannen onderweg moeten bijstellen. Zeker vandaag de dag.

De cursist zal zich laten verrassen door een variatie aan toekomstperspectieven met deze boeiende cursus. Bekende boeken zullen worden besproken en met elkaar in verband gebracht. En hoewel het nuttig kan zijn een deel van de bovenstaande boeken (zoals ‘Homo Deus’) vooraf te lezen, is het voor de cursist geen vereiste voor het volgen van deze cursus.

Kosten (incl. koffie en thee): € 140,-
Aanmelden: administratie@ettyhillesumcentrum.nl
meer informatie: maieutiek.nl en ettyhillesumcentrum.nl

Organisator

Etty Hillesum Centrum
Website:
https://www.facebook.com/ettyhillesumc/

Locatie

Etty Hillesum Centrum
Roggestraat 3
Deventer, 7411 EP NL
+ Google Maps
  • Vind je dat jouw evenement thuishoort op deze kalender? Meld het dan via dit aanmeldformulier .
  • INSPIRATIE:
    Wil je filosoferen, dan heb je input nodig die je aan het denken zet. Filosofie vindt haar inspiratie in de natuur (IVN), de kunst (kunstenlab),en in het kiezen van een bepaalde levenshouding die aanzet tot denken (humanisme)
  • DONEER:
    Het platform ‘filosoferen in Deventer’ is een laagdrempelige voorziening
    die kosteloos of voor een vrije gift wordt aangeboden. Draag je ‘filosoferen in Deventer’ een warm hart toe? Help ons dan deze site in de lucht te houden  en steun ons met je donatie.