Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Avond Tegenlicht Meetup Deventer; ‘mama please call me’

april 6 van: 19:30 tot 21:30

Een portret van het ‘transnationale’ gezinsleven van de Filippijnse Emma, wonend in Londen, en haar twee kinderen Hannah en Tsino in Manilla

We kampen met een personeelstekort in onderwijs, zorg, horeca, handel en industrie (bron CBS). Een trend die zich blijkbaar om de zoveel jaar voordoet en waarbij we elke keer de oplossing zoeken in arbeidsmigratie om hier een oplossing te kunnen bieden. Mensen hierheen halen om voor ons te werken brengt de verplichting met zich mee om deze mensen ook menswaardig te laten wonen en werken. Recent waren de arbeidsomstandigheden en de huisvesting van arbeidsmigranten nog in het nieuws vanwege de omstandigheden die men daar aantrof (NOS en Zembla). Welke consequenties heeft arbeidsmigratie voor ons? Wat is de beleving van arbeidsmigranten als ze werken in het buitenland?

Helaas geen ondertiteling bij deze intro, maar wel bij de TMU zelf

De documentaire ‘Mama Please Call Me’ laat de gevolgen zien van de keuzes die wij (in de rijke landen) maken ten aanzien van de zorg voor onze kinderen en ouderen; keuzes met ingrijpende consequenties voor de economie en de gezinsverbanden in de lage lonen landen. In deze Tegenlichtdocumentaire uit seizoen 2004-2005 wordt het ‘transnationale’ gezinsleven geportretteerd van de Filippijnse Emma, die in Londen woont, en haar twee kinderen Hannah (16) en Tsino (7) die in Manilla wonen. Emma werkt samen met haar moeder als werkster en nanny in Londen. Zij heeft haar kinderen op de Filippijnen achtergelaten en de dagelijkse zorg voor hen overgedragen aan familieleden en nanny’s. Ze belt en smst veelvuldig. In de film staat de manier waarop Emma op duizenden kilometers afstand haar gezinsleven overeind probeert te houden centraal. Is deze schets uit 2004 achterhaald of ook in 2023 nog steeds actueel? Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar Tegenlicht meet up Deventer

Deze Meetup wordt vooraf gegaan door een filosofiecafé Deventer op donderdagavond 30 maart. Naar aanleiding van de geplande documentaire ‘mama please call me’  filosoferen we over hedendaagse slavernij. Is slavernij enkel een begrip uit het verleden? Of doen zich nog steeds vormen van slavernij voor  Zie de agenda voor meer informatie.

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen van VPRO Tegenlicht. In tegenstelling tot vele andere meetups werken wij niet met externe sprekers, maar met betrokken geïnteresseerden en (ervarings)deskundige in het aanwezige publiek. Daardoor is er maximale ruimte voor uitwisseling van gedachten en het ontmoeten van andere geïnteresseerden. We starten om 19.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 20.30 uur start de discussie. Wil je alleen aansluiten bij de discussie, ook dan ben je van harte welkom. Reserveer ook dan je plek met een Eventbriteticket. In de discussie gaan we met de aanwezigen onderzoeken wat dit onderwerp voor onszelf en onze directe omgeving betekent.  Je bent van harte uitgenodigd. Je kunt deelnemen voor een donatie naar eigen inzicht en je aanmelden via Eventbrite.

Voor mensen die ‘savonds liever niet de straat opgaan is er op donderdagochtend 6 april een ochtend meet up over dit onderwerp. De ochtend meet up wordt uitgevoerd door een medewerker van bibliotheek Deventer. Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van – en wordt in de avond begeleid door filosoof Trees Schopman (www.filosofischepraktijkdeventer.nl).

donatie

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Bibliotheek Deventer

Stromarkt 18
Deventer,
+ Google Maps