Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren…
Interessant? Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Door de muis over de kalender te bewegen zie je een korte inhoudsbeschrijving. Wil je meer informatie? Klik dan op ‘lees verder’ link of dubbelklik op de betreffende activiteit.

Loading Events Deprecated: Function tribe_get_view is deprecated since version 5.13.0! Use On version 6.0.0 this function will be removed. Please refer to https://evnt.is/v1-removal for template customization assistance. instead. in /customers/e/2/e/filosoferenindeventer.nl/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5379

« All Events

  • This event has passed.

Tegenlicht Meet Up Deventer; rebranding chaos

June 2 van: 10:30 tot 12:30

Locatie: Bibliotheek Deventer, theaterzaal, stromarkt 18, Deventer.
Tijdstip: 10.30 tot 12.30 uur.
Kosten: vrije gift, reserveer hier je ticket via Eventbrite.
Meer informatie op www.filosoferenindeventer.nl

De wereld is betoverd. Compleet onder invloed van de magie van het K-woord: kapitalisme, dat alle vormen van verzet en rebellie opslokt en vermarkt. Als een moderne alchemist probeert Abel van Gijlswijk, zanger van punkband Hang Youth, zijn eigen formule te vinden om de bezwering van onze kapitalistische wereldorde verbreken. Als alternatief voor het kapitalisme probeert hij chaos in de markt te zetten: alles moet beter, binnen 24 uur.

Van Gijlswijk geeft letterlijk en figuurlijk een stem aan een generatie die zich op allerlei vlakken belazerd voelt: of het nu gaat over betaalbaar wonen, het klimaat, of de rijken die minder belasting betalen dan de rest. In nummers van gemiddeld een minuut verwoordt hij de onvrede van iedereen die voelt dat er ergens iets niet klopt. Zijn inspiratiebron is o.a. het linkse denkbeest Slavoj Žižek. Waar Žižek beweert dat het makkelijker is geworden om het einde van de wereld voor te stellen dan het einde van het kapitalisme, gaat Van Gijlswijk toch vol verbeelding op zoek naar een alternatief. En je hoeft volgens hem heus niet altijd het allerheiligste boontje te zijn om toch mee te werken aan het ondergraven van de kapitalistische wereldorde. VPRO Tegenlicht kijk met hem mee tijdens het schrijven van teksten, het optreden tijdens protesten, het aanscherpen van zijn theaterstuk en met zijn zoektocht naar de sleutel van de kapitalistische magie in de Bibliotheca Philosophica Hermetica, een exclusieve verzameling eeuwenoude esoterische, gnostische en verboden geschriften.

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen VPRO Tegenlicht. We starten om 10.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 11.30 uur start de discussie. In de discussie gaan we met de aanwezigen samen onderzoeken wat de consequenties van dit onderwerp voor ons zijn.  Je bent van harte uitgenodigd. De bijeenkomst is voor vrije gift. Graag aanmelden via het ticket op Eventbrite. Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van- en wordt begeleid door Trees Schopman. (www.filosofischepraktijkdeventer.nl).

donatie

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

View Organizer Website

Centrale Bibliotheek Deventer (tuinkamer)

Stromarkt 18
Deventer, Nederland
+ Google Map
View Venue Website
  • Vind je dat jouw evenement thuishoort op deze kalender? Meld het dan via dit aanmeldformulier .
  • INSPIRATIE:
    Wil je filosoferen, dan heb je input nodig die je aan het denken zet. Filosofie vindt haar inspiratie in de natuur (IVN), de kunst (kunstenlab),en in het kiezen van een bepaalde levenshouding die aanzet tot denken (humanisme)
  • DONEER:
    Het platform ‘filosoferen in Deventer’ is een laagdrempelige voorziening
    die kosteloos of voor een vrije gift wordt aangeboden. Draag je ‘filosoferen in Deventer’ een warm hart toe? Help ons dan deze site in de lucht te houden  en steun ons met je donatie.