Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren…
Interessant? Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Door de muis over de kalender te bewegen zie je een korte inhoudsbeschrijving. Wil je meer informatie? Klik dan op ‘lees verder’ link of dubbelklik op de betreffende activiteit.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

FILOSOFIECAFÉ  DEVENTER, over ‘God en goden’.

februari 7 van: 20:00 tot 22:30

€8,50

Locatie: Fermerie, muggeplein 9, Deventer
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur
Kosten: entree €8,50 (ticket eventbrite of betalen op avond zelf).
Meer informatie op  www.filosofischepraktijkdeventer.nl of www.filosoferenindeventer.nl

“God is dood”, zei de filosoof Nietzsche, “en wij mensen hebben hem vermoord”. De dolle mens, die in Nietzsches schrijven deze boodschap brengt, vergelijkt het met het leegdrinken van de zee, het uitwissen van de horizon en het loskoppelen van de aarde van de zon. De wereld heeft alle houvast verloren en doolt richtingloos door de donkere lege ruimte van het heelal. Is dit wat Paul Kingsnorth bedoelt als hij stelt dat de strijd verloren is, en dat de mensheid de wereld niet kan redden? Kingsnorth pleit voor het herleven van besef van het sacrale. Laten we opnieuw gaan geloven in een God of natuurgoden, opdat we onszelf als mensheid niet langer in het centrum van de wereld plaatsen, en ons gepaster en bescheidener gaan gedragen. Zou dat inderdaad de oplossing kunnen zijn voor het redden van de wereld? Zijn we überhaupt nog tot spiritualiteit en geloof in God of goden in staat? Of is dit de totaal verkeerde weg en moeten we onze hoop vestigen op de wetenschap en de techniek? In ons filosofiecafé doen we een poging deze vraag te bevatten en te onderzoeken. Doe je mee? Boek je ticket met vroegboekkorting via eventbrite.

In dit filosofiecafé borduren we voort op de voorafgaande Tegenlicht Meet Up. Deze keer was dit de VPRO-Tegenlichtdocumentaire ‘de aarde draait door’. In deze documentaire wordt de vraag gesteld of de wereld nog te redden is. Denker en schrijver Paul Kingsnorth stond al vroeg op de barricades als natuurbeschermer. Hij was een van de kopstukken van de milieubeweging en bereikte met zijn vlammende betogen een groot internationaal publiek. En toen kwam hij tot inkeer. Hij viel van zijn geloof dat de mensheid de wereld kon redden. Hij verruilde zijn gebalde vuist en protesterend stemgeluid voor een innerlijke, literaire zoektocht naar de vraag wat ons tot mens maakt en wat onze plek is op deze magische planeet. Eerste meetup gemist? Je kunt nog meedoen met de herhaling van de meetup op donderdagochtend 7 februari in de Spiegel-praktijk. Zie betreffend evenement. Filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. Je bent van harte welkom.

Gegevens

Datum:
februari 7
Tijd:
20:00 tot 22:30
Kosten:
€8,50
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , ,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-filosofiecafe-deventer-over-god-en-goden-54198642599

Organisator

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel
Telefoon:
0570641279
E-mail:
schopman@despiegel.nl
Website:
https://www.filosofischepraktijkdeventer.nl/

Locatie

De Fermerie Deventer
Muggeplein 9
Deventer, 7411NW NL
+ Google Maps
  • Vind je dat jouw evenement thuishoort op deze kalender? Meld het dan via dit aanmeldformulier .
  • INSPIRATIE:
    Wil je filosoferen, dan heb je input nodig die je aan het denken zet. Filosofie vindt haar inspiratie in de natuur (IVN), de kunst (kunstenlab),en in het kiezen van een bepaalde levenshouding die aanzet tot denken (humanisme)
  • DONEER:
    Het platform ‘filosoferen in Deventer’ is een laagdrempelige voorziening
    die kosteloos of voor een vrije gift wordt aangeboden. Draag je ‘filosoferen in Deventer’ een warm hart toe? Help ons dan deze site in de lucht te houden  en steun ons met je donatie.