Aanbevolen vaardigheden voor vruchtbaar filosoferen: durven twijfelen, open waarnemen, aandachtig luisteren, dieper doorvragen, logisch redeneren, invoelend interpreteren, helder argumenteren…
Interessant? Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Door de muis over de kalender te bewegen zie je een korte inhoudsbeschrijving. Wil je meer informatie? Klik dan op ‘lees verder’ link of dubbelklik op de betreffende activiteit.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Shambhalalezing; Ik stuntel, dus ik ben er niet

april 15 van: 19:45 tot 21:30

vrije gift

‘Ik stuntel, dus ik ben er niet’
Stuntelend op zoek naar je zelf

De vraag ‘Wie ben ik?’ heeft denkers in culturen van oost en west door de eeuwen heen beziggehouden. Descartes in de 17e eeuw wordt met zijn bekende ‘Ik denk, dus ik ben’ als grondlegger van de moderne filosofie beschouwd. In de Maand van de Filosofie wordt hiermee op een speelse manier op de loop gegaan met het thema ‘Ik stuntel, dus ik ben’.

Ongeveer vijf eeuwen voor onze jaartelling deed de historische Boeddha hetzelfde onderzoek naar de vraag ‘Wie ben ik?’ Hij kwam tot de opzienbarende conclusie dat hij – hoe hard hij ook zocht – helemaal geen ‘ik’ vinden kon. Hij vond geen blijvend ‘iets’ dat met ‘ik’ aangeduid kon worden. Wat hij vond was een samenstromen van oorzaken en voorwaarden; een proces van fysieke, gevoelsmatige en mentale processen, dat voortdurend in beweging en nooit zichzelf gelijk is. Dit wordt aangeduid als de leer van ‘anatman’: ‘niet-zelf’. Als goed filosoof nodigt hij zijn studenten van vroeger en nu uit om hem niet op zijn woord te geloven, maar zelf dit onderzoek ook te doen.

Op maandag 15 april kan je al stuntelend (en denkend) dit onderzoek doen. Onder begeleiding van Fred van Welsem, mediator en meditator; leraar in de Shambhala Boeddhistische traditie (www.shambhala.nl) . Na een korte introductie neemt hij je graag mee in een gezamenlijk gesprek en individueel onderzoek.

Daarvoor ben je van harte welkom in de T.G. Gibsonstraat 33.
Er is thee vanaf 19.45 en om 20.00 uur beginnen we en rond 21.30 sluiten we af.
Van harte welkom !

Deelname is gratis, maar meld je alsjeblieft aan via Eventbrite in kader van de planning. Een vrijwillige bijdrage is welkom

Gegevens

Datum:
april 15
Tijd:
19:45 tot 21:30
Kosten:
vrije gift
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,
Website:
https://www.eventbrite.nl/e/tickets-ik-stuntel-dus-ik-ben-er-niet-55756912426

Organisator

Fred van Welsem
Website:
www.shambhala.nl

Locatie

Shambhala Deventer
T.G. Gibsonstraat 33
Deventer, Nederland
+ Google Maps
  • Vind je dat jouw evenement thuishoort op deze kalender? Meld het dan via dit aanmeldformulier .
  • INSPIRATIE:
    Wil je filosoferen, dan heb je input nodig die je aan het denken zet. Filosofie vindt haar inspiratie in de natuur (IVN), de kunst (kunstenlab),en in het kiezen van een bepaalde levenshouding die aanzet tot denken (humanisme)
  • DONEER:
    Het platform ‘filosoferen in Deventer’ is een laagdrempelige voorziening
    die kosteloos of voor een vrije gift wordt aangeboden. Draag je ‘filosoferen in Deventer’ een warm hart toe? Help ons dan deze site in de lucht te houden  en steun ons met je donatie.