Maand van de filosofie 2018 – (Deventer 1250 – Utopia)

Een kaart van de wereld waarop Utopia niet voorkomt is de moeite van het bekijken niet waard! (Oscar Wilde -1895 – The Soul of Man Under Socialism).

VERBEELDING AAN DE MACHT! is het thema van april 2018, de nationale maand van de filosofie. Hoe is het met onze verbeelding gesteld? Zijn we nog in staat onze ideale samenleving te bedenken? Durven we nog te dromen en onze eigen vergezichten erop na te houden, of laten we alles over aan de politiek, de wetenschap en de techniek? “De afgelopen decennia is utopisme in het verdomhoekje van grootheidswaanzin en totalitair verlangen terechtgekomen. De laatste jaren keren vergezichten voorzichtig terug in de intellectuele randen van de politiek (bron: https://www.maandvandefilosofie.nl).” Deze politieke vergezichten lijken vooralsnog geïnspireerd door nog meer efficiëntie, meer winst en uitbannen van dreiging, Dit leidt tot verdere automatisering, robotisering en digitalisering.  Het woord ‘duurzaamheid’ nemen we al wel in de mond, maar als dit inhoudt dat we moeten ‘consuminderen’ in plaats van consumeren, dan wordt het lastig. We krijgen wel enige ideeën bij een duurzaam milieu, maar van ‘duurzame samenlevingsvormen’ hebben we nog geen kaas gegeten. Femke Halsema schrijft het essay van deze maand van de filosofie, over ‘verbeelding aan de macht!’. Op 26 april zal zij ‘savonds een lezing verzorgen in onze Deventer bibliotheek. Zie de evenementkalender.

DEVENTER 1250 JAAR is eveneens een heugelijk feit in 2018. Een jaar waarin we stil staan bij de waarde van Deventer als één van de oudste steden van ons land. “De eens zo kleine nederzetting aan de IJssel groeide uit tot een Hanzestad, boekenstad en tegenwoordig ook evenementenstad met internationale allure.” (bron: https://deventer1250.nl/info). Het is een stad die aantrekkelijk is voor toeristen en waar het ook voor inwoners goed toeven is. Maar laten we voor de komende 1250 jaar er nog een schepje bovenop doen. Wat zijn onze utopische vergezichten als het om de toekomst van Deventer gaat? Hoe vind jij dat de toekomst van Deventer eruit moet zien?

WIJ DAGEN JOU UIT!
Schrijf je eigen Utopia en maak kans op een gratis toegangskaart voor de opening van de expositie MYTHEN van 12 april. Heb je al een onderwerp of idee? In tien minuten heb jij je eigen verhaal geschreven! We helpen je graag op weg met het brainstormformulier. Want “een kaart van de wereld waarop Utopia niet voorkomt is de moeite van het bekijken niet waard!” (Oscar Wilde -1895).

 

HOE GEEF JE JOUW UTOPIA VORM? Wat zijn jouw grootse ideeën voor de toekomst? Wat is jouw utopie? We dagen je uit je eigen stukje ideale samenleving te beschrijven! Doe je mee? “Treedt buiten de betrede paden. Beschrijf een toekomst waar je nog geen snars van begrijpt, alleen om het te leren begrijpen. Dat is het lef dat je moet hebben om je eigen Utopia te schrijven!” (citaat uit ‘Youtopia’, VPRO Tegenlicht documentaire).

  • Schrijf een verhaal, maak een tekening, een gedicht, een lied of iets anders.
  • Schrijf het thuis, in de kroeg of ergens anders.
  • Schrijf het alleen, of samen met je vrienden, je opa, oma of je buren. MAAR DOE HET!
  • Heb je wat hulp nodig? Hier is het brainstormformulier.
  • Of stuur je Deventer-Utopia naar utopia@filosoferenindeventer.nl
    en het verschijnt op de blog van deze site!

Zie hieronder enkele interessante boeken en een cd die ik voor je heb opgezocht:


Meer inspiratie nodig? Kijk dan eens bij de links!
Of bij de utopia-blogs.

EVENEMENTEN:
In april zijn er diverse activiteiten om samen te denken over- en te werken aan je eigen Utopia! Zie de evenementenkalender. Wil je een eigen evenement aanmelden? Doe dit dan via dit aanmeldformulier.

STEUN DE PR:
Wil je op een leuke en gemakkelijke manier meehelpen aan bekendheid van dit platform, en vooral van de maandvandefilosofie-Deventer? Voeg dan de afbeelding bovenaan deze pagina gedurende april aan je mail-handtekening toe. Zie dit voorbeeld:

DONEER:
Draag jij ‘Filosoferen in Deventer’ een warm hart toe?
Help ons dan uit de kosten te komen
en steun ons met je donatie!

MEER WETEN?
Hier vind je meer over het platform Filosoferen in Deventer.