Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Filosofiecafé Deventer: Iemand zijn

februari 1 van: 20:00 tot 22:00

De gevangenis berooft je niet alleen van je vrijheid, er wordt ook geprobeerd je van je identiteit te beroven. Iedereen draagt hetzelfde uniform, eet hetzelfde voedsel en heeft hetzelfde rooster. Het is per definitie een puur autoritaire staat die geen onafhankelijkheid of individualiteit tolereert (Nelson Mandela 1918-2013).

Het laatste boek van Joep Dohmen heeft de titel ‘iemand zijn’. Volgens hem is dat de diepste wens van elke sterveling.. iemand te zijn. Wanneer ben je iemand? En waartoe wil je iemand zijn? Hoe is de verhouding tussen jou, die iemand is of wil zijn, en de ander die ook iemand is, of wil zijn? Ontstaat er dan gebrek aan ruimte? Kan het ook verkieslijk zijn om niemand te zijn? Blijkens het citaat van Nelson Mandela kan het je als straf verboden worden iemand te zijn. Je mag je niet onderscheiden van anderen en daarmee wordt je identiteit geroofd. Ondertussen pleiten de boeddhisten en de nodige andere leermeesters ervoor afstand te doen van je wens iemand te willen zijn, je ego als katalysator van eigen leed en zelfmedelijden. Is je ego je identiteit? En hoe zit het dan met discrimineren? Discrimineren betekent toch letterlijk ‘onderscheid maken’? Als dit onderscheid van vitaal belang is voor je identiteit zouden wij dan ons wettelijk verbod op discriminatie anders moeten formuleren of invullen? Wat denk jij?

Filosofiecafé is voor iedereen die wil filosoferen en durft te denken, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of opleiding. De ware kunst van filosoferen is niet zozeer het geven van je mening, maar eerder het stellen van de juiste vraag en onderzoeken van je eigen aannames.Heb jij dat vermogen of wil je dit (beter) leren? Kom dan naar het filosofiecafé. Doe je mee? Meld je dan snel aan en reserveer je plek via Eventbrite.

Er is plek voor maximaal 25 deelnemers. De avond vindt plaats in de bovenzaal van het gezellige EETCAFÉ DE 7E HEMEL, grote kerkhof 28, Deventer.

De avond wordt georganiseerd en begeleid door filosoof Trees Schopman van de Spiegel – filosofische praktijk Deventer. Al vast een indruk krijgen van zo’n filosofie-avond? Lees hier het blog over ‘oordeel en emotie’ (filosofiecafé 7-12-2023)

Eveneens interessant…Zie overig geplande evenementen

vrije gift

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Eetcafé de 7e hemel

Grote Kerkhof 28
Deventer, 7411 KV Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie