Maand van de filosofie 2018 – (Deventer 1250 – Utopia)

Een kaart van de wereld waarop Utopia niet voorkomt is de moeite van het bekijken niet waard! (Oscar Wilde -1895 – The Soul of Man Under Socialism).

VERBEELDING AAN DE MACHT! is het thema van april 2018, de nationale maand van de filosofie. Hoe is het met onze verbeelding gesteld? Zijn we nog in staat onze ideale samenleving te bedenken? Durven we nog te dromen en onze eigen vergezichten erop na te houden, of laten we alles over aan de politiek, de wetenschap en de techniek? “De afgelopen decennia is utopisme in het verdomhoekje van grootheidswaanzin en totalitair verlangen terechtgekomen. De laatste jaren keren vergezichten voorzichtig terug in de intellectuele randen van de politiek (bron: https://www.maandvandefilosofie.nl).” Deze politieke vergezichten lijken vooralsnog geïnspireerd door nog meer efficiëntie, meer winst en uitbannen van dreiging, Dit leidt tot verdere automatisering, robotisering en digitalisering.  Het woord ‘duurzaamheid’ nemen we al wel in de mond, maar als dit inhoudt dat we moeten ‘consuminderen’ in plaats van consumeren, dan wordt het lastig. We krijgen wel enige ideeën bij een duurzaam milieu, maar van ‘duurzame samenlevingsvormen’ hebben we nog geen kaas gegeten. Femke Halsema schrijft het essay van deze maand van de filosofie, over ‘verbeelding aan de macht!’. Op 26 april zal zij ‘savonds een lezing verzorgen in onze Deventer bibliotheek.

DEVENTER 1250 JAAR is eveneens een heugelijk feit in 2018. Een jaar waarin we stil staan bij de waarde van Deventer als één van de oudste steden van ons land. “De eens zo kleine nederzetting aan de IJssel groeide uit tot een Hanzestad, boekenstad en tegenwoordig ook evenementenstad met internationale allure.” (bron: https://deventer1250.nl/info). Het is een stad die aantrekkelijk is voor toeristen en waar het ook voor inwoners goed toeven is. Maar laten we voor de komende 1250 jaar er nog een schepje bovenop doen. Wat zijn onze utopische vergezichten als het om de toekomst van Deventer gaat? Hoe vind jij dat de toekomst van Deventer eruit moet zien?

Hier vind je enkele links over dit onderwerp, die je verder aan het denken kunnen zetten.