Cusanus in Deventer

In het weekend van 9 tot 11 februari 2024 vond er het Deventer- Cusanus weekend plaats. Met onder andere publieke lezingen, boekpresentatie, forumdebat, tentoonstelling, poëzie, stadswandelingen langs belangrijke en historische locaties, kloostermaaltijd en bovenal….. een concert met het wereldberoemde ensemble Graindelavoix onder leiding van Björn Schmelzer: veelstemmige muziek uit de tijd van Cusanus en de Moderne Devotie. Het weekend was een overweldigend succes met bezoekers uit Deventer en omgeving, maar ook uit heel Nederland, België en Duitsland. Helaas is het weekend zelf voorbij. Maar deze pagina gaat gaandeweg gevuld worden met teksten en presentaties van sprekers om het gedachtegoed vast te houden voor verdere bezinning. Ook volgt er een impressie van dit weekend in woord en beeld.

Nicolaus Cusanus was een belangrijke denker uit de 15de eeuw, die nauw verbonden was met de Moderne Devotie. In Deventer stichtte hij de bursa cusana voor minder bedeelde jongeren. Hij zette zich in voor het maatschappelijke gesprek tussen de verschillende religies en culturen in een tijd van crisis en polarisatie. Veelstemmigheid stond hierbij voorop. Kunnen wij daar vandaag iets van leren?

Het Cusanusweekend kwam tot stand naar aanleiding van de eerste Nederlandse vertaling van het boek ‘de wetende onwetendheid’ door G. den Hartogh. Initiatiefnemer van dit weekend was het Titus Brandsma Instituut in de persoon van I. Bocken. Lees HIER meer over het Titus Brandsma Instituut en het Cusanus evenement.

Al vast meer weten over Nicolaus Cusanus zelf?