Maand van de filosofie, april 2019

Filosoferen in Deventer

Filosoferen in Deventer is een platform dat filosofie toegankelijk wil maken voor breed publiek. Het is belangrijk om samen na te denken en met elkaar in gesprek te zijn over thema’s die er toe doen. Om dit te realiseren bundelen we als platform de krachten van individuen en instanties in gemeente Deventer en omgeving. Dus belangstellenden uit Apeldoorn, Zutphen, Lochem en heel Overijssel en Gelderland zijn eveneens van harte welkom. Aanbieders kunnen hier hun  filosofische activiteit melden. Mensen die graag samen met anderen willen filosoferen kunnen hier een activiteit naar keuze vinden of een oproep plaatsen. Eens per jaar sluiten we aan bij de nationale maand van de filosofie (april), om binnen de eigen regio filosofie een extra impuls te geven. Dit krijgt vorm in de Deventer -maandvandefilosofie.

April programma

April is de nationale maand van de filosofie. Elk jaar wordt een nieuw thema gekozen dat bepalend is voor de invulling van de filosofiemaand van het betreffende jaar. In 2019 is het thema: ik stuntel, dus ik ben. De eerstvolgende evenementen vind je rechts op deze pagina. Het volledige programma van de maand april vind je hier.
Even wat meer indruk krijgen wat filosoferen en de maand van de filosofie inhoudt? Beluister hier dan het interview met Trees Schopman bij de Deventer radio.

Het programma is nog niet compleet. Tot op het laatste moment worden evenementen ingevoegd en geactualiseerd!!! Dus houd de evenementkalender in de gaten.

Jaarthema: Ik stuntel, dus ik ben.

“In onze pogingen de wereld te begrijpen en deze naar onze hand te zetten, gaat het ontiegelijk vaak mis. Dat was in de oudheid niet anders. Thales van Milete, die in de 6e eeuw voor Christus aan de bakermat van de filosofie stond, kennen we vandaag vooral nog vanwege die pijnlijke anekdote. Het is een klassiek beeld van de verstrooide professor: geniaal op vele fronten maar uiteindelijk toch gedoemd in het gewone leven te stuntelen. De moderne mens lijkt op dergelijk gestuntel niet te hebben ingeboet. Zelfs de beste bedoelingen werken vaak averechts. …….. De moderne mens loopt over van verbeeldingskracht om de omgeving te vormen en zichzelf te verbeteren, maar komt elke keer tekort. Is het niet tijd om onze stuntelende natuur te omarmen en ‘Ik stuntel, dus ik ben’ als uitgangspunt te nemen voor een nieuw mensbeeld?” Lees meer

Steun onze PR:

Wil je op een leuke en gemakkelijke manier meehelpen aan bekendheid van dit platform, en vooral van de maandvandefilosofie-Deventer? Voeg dan de afbeelding bovenaan deze pagina gedurende april aan je mail-handtekening toe. Zie dit voorbeeld:

Tip: Human, door Yann Arthus-Bertrand

In de voorbereiding van de Deventer maand van de filosofie, vonden we deze inspirerende film over de mens: HUMAN.
Zie hieronder de trailer.

Zie hier een interview met de maker.
De hele film Human bekijken? Volg deze
link .