Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Start Moderne Levenskunst (di. avond)

september 24 van: 19:15 tot 22:15

“Eenzaamheid kunnen doorstaan is een hogere levenskunst. Ze is het meest zalige genot, de luxe van de denker.” Karl Gutzkow (1811-1878)

In de cursus moderne levenskunst kijken we naar de fenomenologie en het existentialistische gedachtegoed in de filosofie (Kierkegaard & Nietzsche; Husserl & Heidegger; Sartre, Beauvoir & Camus; Foucault; Nussbaum & Schmid). Naast kennis van de levenskunst van de moderne tijd, weet je na afloop van deze cursus meer over de westerse filosofie van de 19e, 20e en 21e eeuw. Bovendien beschik je dan naast filosofische teksten van genoemde denkers, over specifieke oefeningen om je eigen levenskunst in kaart te brengen.

De Spiegel – filosofische praktijk Deventer/Diepenveen verzorgt meerdere filosofiecursussen, waaronder het drieluik Levenskunst (klassiek, modern en kunst van ouder worden).Meer informatie over het totale cursusaanbod vind je hier.

Levenskunst gaat over de vraag hoe je omgaat met jezelf en anderen, en de lotgevallen die je in het leven overkomen. Je kunt je natuurlijk door geloof, politiek of anderen laten vertellen hoe je je leven dient te leven. Maar biedt dit je voldoende houvast voor zingeving in je eigen leven? Wat is voor jou een ‘gelukt’ leven? Hoe essentieel is ‘gelukkig’ zijn, en kun je ook gelukkig zijn als niet alles loopt zoals je verwacht of wenst? Een cursus levenskunst geeft je geen pasklare antwoorden. Maar deze cursus biedt je wel de mogelijkheid om samen met anderen na te denken over de kunst een goed leven te leiden. In de cursus moderne levenskunst kijken we vooral naar de fenomenologie en het existentialistische gedachtegoed in de filosofie. Volgens deze filosofische lijn is er geen vooraf bepaalde definitie van wat ‘goed leven’ is, maar is het ons menselijk lot om dit zelf te bepalen en te realiseren.

Opbouw van de cursus: de cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van elk drie uur. (Data 24 september; 8 en 22 oktober; 12 en 26 november; 10 december). We starten met een korte terugblik op- of introductie van de klassieke levenskunst. Daarna gaan we per les het gedachtegoed van een filosoof of een filosofische denklijn verkennen. Er wordt eveneens aandacht besteed aan de maatschappelijke ontwikkelingen van de betreffende tijd waarin de filosoof of filosofen leefden. Per les wordt er voor zelfstudie een filosofische tekst aangeboden, evenals praktische oefeningen of aanwijzingen hoe we het gedachtegoed kunnen vertalen voor onszelf.

Voorkennis of niveau: Het kan handig zijn eerst de cursus klassieke levenskunst te volgen als basis voor de cursus moderne levenskunst, maar dit is niet per se noodzakelijk. Verder kun je deze cursus volgen zonder enige voorkennis of specifiek opleidingsniveau.

Kosten: Deelname kost €275,00, exclusief €7,25 ticketservicekosten. Minimaal 3, maximaal 10 deelnemers. Mocht de cursus onverhoopt niet doorgaan, krijg je de inschrijvingskosten retour.

Kortingsmogelijkheden: Meld je je aan voor 12 augustus via Eventbrite, dan krijg je de ticketservicekosten cadeau. Meld je je met twee of meer personen aan dan is er voor de hoofdaanmelder 10% korting voor elke introducee op de cursusprijs. Je kunt maximaal 3 introducees aanmelden waardoor de korting voor de hoofdaanmelder kan oplopen tot 30% van de cursusprijs. Mensen die gebruik mogen maken van de Rechtop coupon krijgen 30% korting op de cursusprijs. Aanmelden voor de cursus met kortingsmogelijk kan door contact op te nemen met de organisator. Je krijgt dan een betalingsverzoek op maat.

Eveneens interessant… Zie overig geplande evenementen.

€275

Filosofische Praktijk Deventer, de Spiegel

Bekijk de site van Organisator

Spiegel-filosofische praktijk Diepenveen-Deventer

Randerstraat 24
Diepenveen, Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie