Doe-Denktank

Laten we het ondenkbare denken, laten we het onhaalbare doen, laten we ons voorbereiden om met het onuitsprekelijke zelf te worstelen, en zien of we het uiteindelijk toch niet kunnen oplossen“. (Douglas Adams 1952-2001)

Een crisis is lastig en vervelend, want het laat zien dat de gevestigde orde niet meer toereikend is om alle mensen veilig en wel binnen boord te houden. Een crisis is ook een uitdaging en een kans om de gevestigde orde en haar onderliggende opvattingen te herzien.

Elk orde, dus elk maatschappelijk systeem, is onderhevig aan een levenscyclus. Het lijkt de beste keuze voor een samenleving op dat moment. Vervolgens veroudert zij en voldoet gaandeweg niet meer aan de behoefte van mens en samenleving. Het systeem krijgt meer weg van een gevangenis en wordt een doel op zich. Het gaat voorbij aan diegenen voor wie het systeem als middel diende om menswaardig te kunnen leven. Het wordt ‘pervers’ zeggen we in de filosofie. En dat merken we aan een toenemend aantal uitvallers en afhakers, mensen die niet meer mee kunnen of willen doen. (verwijzing naar de voorbeelden om te laten zien hoe dit principe werkt…nog uitwerken)

Voorbeeld denken vanuit youtube
https://www.youtube.com/watch?v=_kNsvJFxlg4

Tijd voor verandering! Maar welke verandering? Wat is op dit moment de kern waar het om draait? Wat moeten en kunnen we doen om een nieuw evenwicht te vinden waar mensen weer een opnieuw houvast in vinden?

Denk en doe jij mee aan deze doe-denktank? (….dat kan op deze manier….nog uitwerken)

Enkele voorbeelden

Voorbeeld 1
19020 – 1929 de roaring twenties, groot optimisme, gokken op de beurs, enz.

Crisisjaren 1929-1940, beurscrisis, beurs stort in.. grote werkeloosheid en veel armoede.
Credo of gevestigde maatschappelijke orde : laten we vooral zuinig zijn in deze barre tijden.
Onderliggende opvattingen Wantrouwen ten opzichte van de werkeloze (steuntrekker, bang voor frauduleus gedrag van steuntrekker, allerlei dwang en verplichtingen en ook etikettering voor steuntrekker. Oorlog WO II, visie op mens en dus steuntrekker wordt herzien, alo ellende en meer begrip en vertrouwen in elkaar. enz (zie canon nederland)

Voorbeeld 2
In 2008 was er de bankencrisis, oftewel een kredietcrisis. In 2010 volgt de eurocrisis als gevolg van de kredietcrisis. In 2013 tot en met 20